1921 – Istoria companiei începe în 1921, cand industriașul Socrat Lalu a înființat firma cu 16 angajați și 3 strunguri. În numai 5 ani, compania avea peste 130 angajați care reparau vagoane de călători, injectoare de locomotivă și făceau tucerie comercială.

1953 – Producția mașinilor agricole a început în 1953 și a devenit treptat principalul obiect de activitate al companiei, echipamentele Mecanica Ceahlău fiind prezente, din acel moment, în ferme de pe tot teritoriul României cât și în țări precumRusia, Statele Unite, Ucraina, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, R. Moldova, Polonia, Italia sau țări din Africa și Asia.

1972 – În 1972 s-a realizat prima semănătoare (SPC 6), produs care a devenit etalon al companiei. Vânzările înregistrate au încurajat dezvoltarea gamei de semănători, care au devenit rapid recunoscute pentru fiabilitate și siguranță în lucru. SUlterior, gama Mecanica Ceahlău a fost completată treptat și cu alte echipamente agricole, pentru a putea oferi clienților toate mașinile necesare unei ferme agricole și cele mai bune soluții pentru rezultate optime.

1993 – În 1993, s-a achiziționat prima licență externă Kleine pentru semănători de mare precizie.

1999 – În 1999, Mecanica Ceahlău a devenit o societate cu capital integral privat și a intrat într-o nouă etapă de modernizare și adaptare a activității la cerințele pieței.

2003 – Pentru completarea portofoliului propriu, în anul 2003 compania a achiziționat 2 licențe externe: Lemken – pentru pluguri reversibile și compactoare și Kleine pentru semănători de mare precizie.

12006 – Din 2006, compania este cotată la categoria 2 pe Bursa de Valori București, având acționari majoritari SIF Moldova (60.81%) și Romanian Opportunities Fund (27.35%).

2014 – Pentru a-și consolida poziția pe piața din România și a pune în valoare la maxim potențialul companiei, Mecanica Ceahlău intră, din ianuarie 2014, într-un amplu proces de modernizare a proceselor și instrumentelor de lucru, a portofoliului de produse și a modului de relaționare cu fermierii.

În iulie 2014 începe procesul de modernizare a fabricii, care impune investiții importante în reabilitarea și retehnologizarea în special a atelierelor de sudură, vopsitorie și montaj.

Octombrie 2014 este un moment strategic în dezvoltarea Mecanica Ceahlău: compania lansează pe piață primele echipamente agricole de nouă generatie, realizate în concept 100% românesc.3

În paralel, Mecanica Ceahlău iși înnoiește certificările ISO (TUV), care atestă calitatea ce stă la baza modului de lucru în activitatea de producție desfășurată de către companie.

2015 – Noua generație de echipamente realizate în concept propriu continuă să se dezvolte, iar portofoliul înnoit al companiei cuprinde, în septembrie 2015, mai mult de 20 echipamente proprii noi sau modernizate, realizate în urma consultărilor constante cu fermierii români. Aceste echipamente participă, timp de mai multe luni, la probe în teren, inclusiv în condiții dificile de lucru, pentru ca fermierii din toate zonele țării să poată observa în direct, pe câmp, performanțele noilor utilaje agricole.

Pentru completarea portofoliului propriu, Mecanica Ceahlău semnează parteneriate cu producători de tractoare, încărcătoare frontale, mașini de erbicidat și alte produse necesare în curtea oricărui fermier.

2

În noiembrie 2015, Mecanica Ceahlău participă, sub pavilionul României, la AgriTechnica HANOVRA – cel mai important târg de echipamente organizat la nivel mondial, eveniment la care producătorul român de utilaje agricole este prezent în premieră în istoria companiei.

Finalul anului 2015 înseamna, pentru Mecanica Ceahlău, și o serie de premii naționale obținute pentru performanțele sale: locul I în topul companiilor locale din industrie, acordat de către Camera de Comerț și Industrie Neamț, respectiv locul II la categoria Industrie (companii mijlocii) în Topul Naţional al Firmelor din România, ediţia XXII, 2015, acordat de Camera de Comerț și Industrie a României, includerea în Topul Cele mai inovatoare companii din România (editia 2015), realizat de către revista Business Magazin.

Prezența în aceste top-uri premiază performanțele financiare, curajul de a inova și investi în inovare, spiritul antreprenorial și comportamentul etic în afaceri al companiei.

2016 – Continua dezvoltarea portofoliului de produse realizate in concept propriu prin lansarea de noi echipamente care acopera cat mai bine nevoile de lucru a terenului agricol.

Cea mai noua gama de tractoare Terrus CVT, lansata in premiera de STEYR la Hanovra si obtinand titlul de „Tractorul anului 2016”, este acum si in portofoliu Mecanica Ceahlau.

2017 – Ca urmare a semnarii unui nou parteneriat, compania adauga astfel un nou produs in portofoliu: remorcile agricole cu capacitate de la 4 pana la 20 tone.

Rezultatele financiare si efortul sustinut al intregii echipe Mecanica Ceahlau sunt recunoscute prin mentinerea de-a lungul timpului pe Locul 1 in Topul Firmelor Neamt si in Topul National al Firmelor, la categoria Intreprinderi Mijlocii, domeniul Industrie.